Intervju: Träffa Jibbers CTO Tuan Nguyen

Tuan Nguyen arbetar som CTO på Jibber. Han berättar om varför han valde programmering, hans arbete för Jibber, vikten av att kunna prioritera och mycket mer. 


Vill du berätta lite om din bakgrund?

Tuan: Jag föddes år 1990 i Vietnam. Jag var där tills att jag var 14 år, sen flyttade vi till Sverige. Jag bodde i Kristianstad i ett år där jag pluggade svenska. När jag sedan började gymnasiet så flyttade jag till Hässleholm. Jag läste teknikprogrammet, som hade en inriktning mot form och design. Helt ärligt så tror jag inte att form och design passade mig överhuvudtaget. Men jag gillade det ändå. Jag gillar att vara kreativ och skapa den typen av saker. Men att gilla någonting och ha talang för det… Det är två helt olika saker.

Hur kom det sig att du började studera programmering?

Tuan: Jag började med att läsa matematik, i ett år. Jag gillar matematik och jag var faktiskt duktig på det. Men alternativen efter att ha läst matematik var att antingen att forska eller bli lärare. Så min plan var först att bli mattelärare. Jag jobbade till och med som privatlärare i matematik ett tag. Men det känns inte som att lärare är ett högt värderat yrke i Sverige. I Vietnam så har läraryrket en högre status och du måste vara riktigt duktig för att få bli det. Men att arbeta som mattelärare här i Sverige hade nog inte varit ett bra val för mig. Så jag ångrade mig.

Vad tänkte du då?

Tuan: Jag började tänka ‘Vad tycker jag är roligt?’. Jag hade läst lite fysik innan på Lunds universitetet, men jag tyckte att det var lite tråkigt. Ofta när man ställde frågor till läraren, så svarade de att man inte kommer få något svar på frågan förrän man har pluggat i ungefär fyra år. Men jag tänkte att jag ville ha svar nu. Att jag måste plugga ytterligare tre-fyra år tills jag börjar få svar på mina frågor… Jag kände mig inte jättenöjd med det.

Om du ska jämföra fysiken med utveckling då, när det kommer till att få svar på dina frågor – känner du att du får mer feedback när det kommer till utveckling?

Tuan: Absolut. Man får mer feedback och samtidigt mer frihet. Jag kan i stort sett göra vad jag vill utan begränsningar. Det gillar jag. Jag känner mig hemma när jag fritt kan lösa problem och hitta praktiska lösningar.

 

 

Hur kom du i kontakt med Jibber?

Tuan: Jag började först på Ideon (Ideon Science Park i Lund, red. amn.). Folk slösar papper, pengar och tid på att stå i kö och vänta, så jag och en kompis tänkte utveckla ett digitalt kö-system. Men det floppade kan man säga, för vi hade inte riktigt ställt oss frågan om det fanns ett behov av det i marknaden. Och det fanns det tyvärr inte riktigt. Folk tyckte nog inte att köa var jobbigt nog för att skaffa en app. Men det var i alla fall början på Ideon.

Efter det projektet kom jag i kontakt med en kille som håller på med extremsporter. Han ville göra en Airbnb, fast för extremsporter. Tanken var att introducera lokala extremsporter för folk som är ute och reser och då hjälpte jag honom ett tag med det. Sedan kom någon i kontakt med mig gällande Jibber.

Hur såg Jibber ut vid den tiden?

Tuan: Det var främst jag och Fredrik (VD och skapare av Jibber, red. amn.). Fredrik hade tidigare använt sig av konsulter för att börja bygga Jibber. Men efter att jag varit där i en vecka och kollat igenom allt, så pratade jag med Fredrik och jag sa att ‘Det här kommer inte funka’. Så vad vi gjorde då var att skrota allting och börja om från början. Vad som sedan skedde var att jag byggde upp grunden till den nuvarande versionen av Jibber, hela systemet från början. Det var mitt första system. Men det var roligt.

Vad var det som var så roligt med det?

Tuan: Det var nog positionen – jag fick göra, nästan, vad jag ville. Jag fick möjligheten att tänka, testa och bestämma själv. Det är nog det jag tycker jag är bäst på. Alltså att vara något av en arkitekt och komma på lösningar på problem.

Är det den rollen du brukar ha i ett team? En arkitekt alltså?

Tuan: Ja, jag föredrar nog att vara arkitekten i teamet. Fast alla hjälps ju självklart åt! Men jag gillar att komma på lösningar på problem. Det är som att bygga ett hus. Man tänker ‘Okej. Var ska jag placera fönstren och var ska jag placera dörren?’ Det är ungefär det jag gör – kommer på en plan som man kan bygga hus på.

Finns det någonting särskilt du har lärt dig på Jibber?

Tuan: Jag tror att det främsta jag lärt mig på Jibber kan sammanfattas med ett ord: prioritering.

Det kanske är speciellt viktigt om man arbetar i ett mindre team?

Tuan: Jag tror att det är viktigt oavsett om man jobbar i ett större eller mindre team. Prioritering är egentligen viktigt både i jobbet och i allt annat i livet. Om man kan prioritera rätt så kan man lösa de flesta problemen som man stöter på. Det finns alltid många saker som måste göras, men om du kan prioritera rätt så kommer det oftast gå bra.

 

 

Och nu till några blandade snabbfrågor: Först och främst, vilken är den bästa lunchrestaurangen i Lund?

Tuan: Mui Gong. Det är en kinesisk restaurang som ligger vid domkyrkan. De har autentisk kinesisk mat, vilket är svårt att hitta i Sverige. Jag är stammis där.

Om du var ett djur, vilket djur skulle du vara då?

Tuan: Det var lätt. Kom ihåg, du ställer frågan till en asiat. I Asien så finns det tolv djur som går i cykler. Varje årskull tilldelas ett specifikt djur. Och jag är född 1990, så jag är en häst.

Känner du dig nöjd med det? Att det passar dig?

Tuan: Absolut. Jag känner att en häst är ett väldigt fritt djur. Den kan färdas långt. Det vill jag göra mer i framtiden – resa. Och äta mycket god mat.

Slutligen, vad ska du göra i sommar?

Tuan: Jag vill gärna resa till Japan.

Vart i Japan hade du velat åka?

Tuan: Jag har absolut ingen aning! Men jag känner att jag skulle vilja cykla genom hela Japan. Bara ‘live in the moment’ och ta det lugnt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *