Intervju: Träffa Jibbers UX Designer Wilhelm Ewe

 

Jibbers tjänst blir hela tiden snyggare och för det har vi vår UX Designer Wilhelm att tacka. Läs vår intervju med Wilhelm där han berättar om kreativitet, hans roll på Jibber och varför talang inte är allt.

 


 

Vill du berätta lite om din bakgrund? Har du alltid varit kreativ?

Wilhelm: Jag är uppvuxen på västkusten strax söder om Göteborg. Jag har nog alltid varit kreativ med livlig fantasi. Jag byggde en väldigt massa med lego. Ritade mycket också men blev aldrig riktigt nöjd med resultatet. Så det var lite av ett breakthrough när jag hittade datorn vid 10-11 års ålder. Då bröt jag ut från att vara begränsad av ren rit-skicklighet. För idéer och kompositioner hade jag mycket enklare för. Samtidigt blev datorn lite av en genväg. Något jag fått ta igen sedan dess, för det är rätt tråkigt att rita fult och ha taskig handstil som designer!

Men just insikten om att man inte behöver ha talang för att bli bra på något tog mig rätt lång tid att förstå av någon anledning. Medan vissa ungar stod kvar hela kvällen och övade efter golfträningen, så gick jag naivt hem och reflekterade inte ens över skillnaden. Det var dom extra timmarna som gjorde att de vann sina tävlingar, inte någon talang eller tur. Man behöver inte vänta på att hitta en talang, man kan välja också. Några av de saker jag är allra bäst på och tycker om har jag ingen som helst grundtalang för. Det är bara vilja, passion och mycket övande som ligger bakom.

 

Hur kom det sig att du började studera grafisk design?

Wilhelm: Det kom nog ganska naturligt efter att har varit självlärd under större delen av tonåren, och därigenom fått jobb. När jag märkte att det fanns jobb och relevanta utbildningar så blev det rätt naturligt att söka. Jag känner nog ändå att det snäppte upp mitt kreativa tänkande och förmågan att utnyttja min potential. Särskilt i efterhand när man fått applicera det i arbetslivet. Det var väldigt skönt att få en teoretisk bas i något som jag innan bara höftat på känsla. Så nu kan jag fortsätta höfta… med precision haha!

 

Vad har du för jobberfarenheter efter att du blev klar med utbildningen?  

Wilhelm: Förutom spridda logotyp-jobb så jobbade jag ett tag med fordonsdekor och folieringar. Det var väldigt högt tempo med en extremt tight budget, så man fick komma på enkla idéer fort och sen bara köra. Efter det halkade jag in på ett vikariat hos Volvo trucks i Göteborg, där jag sedan blev kvar i tre år. Det var verkligen raka motsatsen mot de små företagen som jag tidigare jobbat med. Stora, utdragna projekt och en helt annan dimension av kvalitet och säkerhetsaspekter när det gäller design. Men det hade även sin fair share av byråkrati och tekniska utmaningar.

 

 

Hur kom du i kontakt med Jibber? Och vad tänkte du att du kunde hjälpa Jibber med?

Wilhelm: Jag såg en annons och tyckte Jibber lät kul och fräscht. Kanske fick jag associationer till snowboardåkning med jibbing! Jag såg nog rätt mycket potential på det ytliga planet och att kunna bidra med bra helhetstänk för hela användarupplevelsen – från branding till produktanvändning. Interaktionsbiten var jag inte lika självsäker på, men det gick ändå relativt snabbt att sätta sig in i.

 

Vad är roligast på Jibber och vad har du lärt dig här?

Wilhelm: Roligast är teamet. Vi respekterar varandras kompetenser men samtidigt har vi högt i tak. Sedan jag började på Jibber har jag fått mycket bättre förståelse för programmering och utvecklarnas roll.

 

Vilken roll brukar du ha i ett team?

Wilhelm: Det beror lite på sammansättningen. Bland designers ses jag som analytisk, medan bland andra är jag nog idésprutan – men alltid med en stor portion cynism. Är jag väldigt engagerad och investerad i en uppgift kan det bli att jag tar ledarrollen.

 

 

Okej, då avslutar vi med tre snabba frågor! Om du hade en superkraft, vilken hade du haft?

Wilhelm: Teleportation

 

Om du var lämnad på en öde ö som hade en oändlig tillgång på mat och vatten, vilka två saker hade du tagit med dig?

Wilhelm: En trialcykel och lifetime-supply av bensin!

 

Vem beundrar du och varför?

Wilhelm: Framgångsrika personer som håller sig jordade och ödmjuka. Allt från Travis Pastrana till Elon Musk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *