Minimalism och Funktionalitet

 

I februari 2018 släppte vi vår nya chatt-design för ClientChat. Jibbers UX Designer Wilhelm skriver i det här inlägget om vår filosofi kring design, minimalism och funktionalitet.

 

 

Estetik

Med dagens digitala verktyg är det enklare än någonsin att skapa något simpelt och estetiskt tilltalande. Trots det så kan det fortfarande vara en utmaning att paketera avancerade funktioner på ett tillfredsställande sätt. Om funktionaliteten inte är genomtänkt och anpassningsbar till olika plattformar så upphör illusionen fort. Då spelar det ingen roll om designen är stilren. Är navigeringsknapparna otydliga? Är texten för tunn? Inom gränssnitts-design så måste allt ha ett syfte. Ytan kan se simpel ut, men funktionaliteten bör vara lika pålitlig som ett urverk.

 

 

Våga Prioritera

Samtidigt kan det ibland finnas en motsättning mellan att leverera nyttiga funktioner och en enkel användning. För mycket funktionalitet kan komplicera designen och förvirra alla utom de mest erfarna användarna. Men genom att lära känna sina användare och ställa rätt frågor så kan man nå balansen mellan funktion, nytta och estetik. Ibland måste man utforska flera funktioner för att sedan ta ett steg tillbaka, skrota dessa och våga omprioritera. Genom att sätta sina egna preferenser som designer eller utvecklare åt sidan och fokusera på den genomsnittliga användaren, så kan man koka ner sin produkt till den essentiella nyttan.

 

Minimalism är Funktionellt

Enkelhet kan vara ett kraftfullt designkoncept som fyller en egen funktion. ”Less is More” är en grundpelare i Jibbers design-filosofi, men uttrycket stämmer i detta fall bara om avsaknaden “Less” fyller ett syfte. Bra minimalism är genomtänkt och ändamålsenlig, där det nödvändigaste och mest essentiella hamnar i fokus. På så sätt kan en enkel och tillgänglig användarupplevelse bidra till ökad funktionalitet, framförallt i form av smidighet och effektivitet.

Vår Nya Chatt-design

Med ovanstående idéer i åtanke har vi försökt förenkla vår tidigare chatt-design, allt för att skapa en så tillgänglig och användarvänlig upplevelse som möjligt. Vi vill bidra med enkelhet och öppenhet till våra kunder. Eftersom Jibbers ledord är tillgänglighet så är det viktigt att vår tjänst speglar detta i dess utformning, och det tycker vi att vi har lyckats med!

Chattens nya, minimalistiska design betyder självklart inte att vi gjort avkall på våra kunders behov. Avancerade funktioner som historik, automeddelanden och anpassning finns såklart kvar, men i en snyggare och mer lättanvänd förpackning.

Framöver kommer vi även “minimalisera” vår dashboard i samma Jibber-anda. Så håll till godo. Detta är bara början!

 

 

/Wilhelm Ewe, UX Designer på Jibber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *