Därför kommer chatt förbättra medborgardialogen

 

 

Vi har tidigare skrivit om vikten av tillgänglighet på webben. I det här inlägget dyker vi djupare ner i ämnet, men nu med större fokus på offentlig verksamhet. Varför är det egentligen så viktigt att erbjuda medborgare smarta, digitala kommunikationsplattformar? Vi presenterar några skäl till varför offentliga verksamheter bör överväga att introducera chatt på deras hemsidor.

Men innan vi kommer dit, så bör man först fråga sig:

 

Vad tycker medborgarna om samhällets ökade digitalisering?

Offentliga verksamheter i Sverige har under de senaste åren jobbat hårt för att öka sin digitala närvaro. Hemsidorna har blivit mer kommunikativa, snyggare och lättare att navigera. Samtidigt släpps nya digitala tjänster och man kommer på innovativa lösningar för att underlätta medborgarnas vardag.

2018 gjorde SIFO en undersökning på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting. Uppdraget var att undersöka vad människor tycker om kommuners, landstings och regioners digitala närvaro. Här kommer några svar som vi tycker är extra intressanta.

 

74 procent ställde sig positiva till den ökade digitaliseringen i samhället.

88 procent trodde att digitaliseringen och digital service kommer att påverka samhället framåt i stor utsträckning.

66 procent tyckte att kommuner och landsting/ regioner ska prioritera att förbättra den digitala servicen.

77 procent upplevde det som positivt när kommuner och landsting/ regioner kommunicerar och erbjuder service digitalt.

73 procent tyckte att det är viktigt att kommunicera och få service digitalt.

 

Varför chatt?

Som man ser ansåg en klar majoritet att digitaliseringen fortsatt kommer bli en allt större del i samhället. Lyckligtvis tyckte även en majoritet att det är positivt att offentliga verksamheter utvecklar sin digitala service och kommunikation.

Vi håller självklart med! Här kommer tre anledningar varför vi tycker att chatt är ett steg i rätt riktning:

 

Det är enkelt och effektivt 

Oftast är det hemsidan som medborgare besöker för att söka efter information. Men tyvärr hänvisas de ofta därifrån när de vill komma i kontakt med någon, och uppmanas istället att ringa eller mejla. Det är dock så att det finns ett värde i att kunna hjälpa på plats direkt på hemsidan.

Chatt är tidseffektivt för personalen som bemannar chatten. De kan ha flera chattkonversationer igång samtidigt och det finns ofta flera funktioner som förenklar svarsprocessen. Det är helt enkelt ett smart sätt att använda resurser.

Medborgarna sparar även de tid, detta då de slipper sitta i långa telefonköer eller på andra sätt söka med ljus och lykta efter information. Har de några funderingar så kan de bara öppna upp chatten och få hjälp.

 

Därför att medborgare har olika behov 

Vi är alla olika – och tur är väl det! Vissa föredrar att skriva medan andra tycker om att prata i telefon. Oavsett preferenser och förutsättningar så ska offentlig service vara någonting som alla kan ta del av. Kontaktsätten till dessa verksamheter bör ha en så stor variation som möjligt, för att tillgodose allas behov.

Chatt är därför ett riktigt bra komplement till telefon och mejl, samtidigt som det visar att man arbetar för att främja digital service.

 

Offentliga verksamheter bör våga vara tillgängliga på nätet

På många sätt är offentliga verksamheter i Sverige väldigt duktiga i sitt arbete med tillgänglighetsfrågor. Men det finns en del förbättringspunkter. En av dem är att våga ta plats och möta människor på nätet.

Genom att använda sig utav chatt på hemsidan så visar man att man vill att medborgare hör av sig och att man är intresserad av att höra vad de har att säga. Det tycker vi är en positiv signal som fler offentliga verksamheter borde ta till sig!

 

 


Blev du nyfiken och vill veta mer? Här kan du läsa mer om hur chatt hjälper dig nå människor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *